Wanneer kinderopvang regelen?

Wanneer moet je kinderopvang regelen? Je bent zwanger en een hele spannende en leuke periode breekt aan! Nadat je de termijnecho hebt gehad, wordt het tijd om van alles te gaan regelen. Daar hoort kinderopvang natuurlijk bij. Maar eerst…. je meld je aan bij de kraamzorg, het kraampakket vraag je aan en jullie gaan babyspullen aanschaffen. Je gaat je verlof nog regelen en dan is het zover… Jullie gaan op zoek naar de geschikte en de beste kinderopvang voor jullie kind. 

Een zwangere vrouw die zoekt naar een gastouder.

Zwanger? Wanneer regel je kinderopvang?

Op het internet staat er vaak dat je kinderopvang pas moet regelen in maand 4 of 5. We kunnen ons ook heel goed voorstellen dat je er voor die tijd nog niet mee bezig bent, zeker als je in verwachting bent van je eerste kind. Er komt immers al een heleboel op je af, je hebt misschien nog niet eens een buikje, waarom zou je je nu dan al verdiepen in de opvang van je kind?

Ons advies

Wanneer kinderopvang regelen? Het lijkt nog zo ver weg, maar een zwangerschap gaat vaak sneller dan je denkt. Daarom adviseren wij je al in maand 1 of 2 van je zwangerschap na te denken over de opvang van jouw kind. Zodat je kort daarna je toekomstige kindje kunt inschrijven op de kinderopvang van jouw keuze

Wat moet je weten, voordat je op zoek gaat naar de beste kinderopvang?

Kinderopvang regel je liever te vroeg, dan te laat. En dat komt doordat er sprake is van wachtlijsten. Het is dus wel zo slim om op tijd te bekijken wat jullie nodig hebben qua opvang en wat jullie wensen zijn. Voordat je naar opvang zoekt is het handig om het onderstaande eerst uit te zoeken. Zo kan je zoeken naar de geschikte kinderopvang/gastouderopvang.

  • Het aantal dagen dat je jouw kind naar de opvang wil brengen;
  • Hoe ga je het regelen met je werk;
  • Wat voor soort opvang je zoekt, met flexibele opvanguren of vaste tijden;
  • Wat vind jij belangrijk, bijvoorbeeld een kinderopvang die zich veel met natuur bezighoudt, of met scholen samenwerkt;
  • Welke locatie: dicht bij huis of liever een kinderopvang die bij je werk in de buurt zit.

Een wachtlijst?

Kinderopvang locaties en gastouders kunnen een wachtlijst hebben, waardoor je hier niet zomaar terecht kunt. Het zou natuurlijk jammer zijn als je kind niet naar de locatie van jouw voorkeur zou kunnen. Daarom raden we aan je kind zo spoedig mogelijk in te schrijven. Ook handig om te weten: dinsdag en donderdag zijn de meest gewilde dagen die het snelste vol zitten. Dit geldt ook steeds vaker voor de maandag. Ben je flexibel? Op woensdag en vrijdag is er misschien wel plek!

Hoe werkt de wachtlijst kinderopvang?

Bij een wachtlijst voor een locatie kijken ze naar de datum waarop ouders hun kind hebben ingeschreven voor opvang en of er al een broertje of zusje naar dezelfde opvang gaat. 

Ben je zwanger van je tweede kind?

Ook dan is het aan te raden dit zo snel mogelijk door te geven. Vaak krijg je wel voorrang maar plaatsing gaat niet vanzelf. En ook voor broertjes en zusjes zijn soms helaas wachtlijsten, zeker op populaire opvangdagen. De maandag, dinsdag en donderdag zijn de meest gevraagde dagen.

Kan je bij meerdere kinderopvang inschrijven?

Je mag je kind bij meerdere kinderdagverblijven/gastouders aanmelden. Hiervoor kan inschrijfgeld gevraagd worden. Het kan zijn dat een kinderopvangorganisatie niet direct plaats heeft op de dagen, waarop je opvang wenst. Je kind kan dan voor deze dagen op de wachtlijst komen.

Kortom, ben je zwanger, wacht niet met het regelen van kinderopvang om teleurstelling te voorkomen. 

broertje en zusje. Wachtlijsten in de kinderopvang

Welke soorten kinderopvang past het best bij jullie?

Vervolgens kunnen jullie gaan kijken wat voor soort opvang jullie willen voor jullie kindje. Mogelijk willen opa’s en/of oma’s een deel van de opvang op zich nemen? Wil je een oppas aan huis, een gastouder, een kinderdagverblijf? Welke visie past bij jullie? Er is veel keuze, dus bekijk wat het beste aansluit bij jullie ideeën en wensen.

Welke soorten kinderopvang zijn er?

Wanneer je op zoek gaat naar een gastouderopvang of kinderopvang is het goed om te weten welke soorten kinderopvang er zijn. Er zijn diverse soorten kinderopvang met ieder hun eigen visie, denk hierbij aan kinderopvang die heel veel met natuur en duurzaamheid doet, of juist een hele goede samenwerking heeft met scholen in de omgeving. Door op tijd te zoeken en je te oriënteren, kom je erachter wat je zelf belangrijk vindt, welke locatie bij jou past, en kun je je kindje tijdig inschrijven.

Er zijn verschillende vormen van kinderopvang:

Dagopvang 

Dagopvang is voor kinderen die nog niet naar de basisschool gaan. Je kind kan hiervoor terecht bij een gastouder of kindercentrum. Staat de gastouder of het Kindcentrum geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK)? Dan heb je mogelijk recht op kinderopvangtoeslag.

Buitenschoolse opvang (BSO)

Buitenschoolse opvang (BSO) is opvang voor schoolgaande kinderen. Je kind kan hiervoor terecht bij een kindercentrum (bijvoorbeeld kinderdagverblijf) of gastouder.

Tussenschoolse opvang 

Tussenschoolse opvang is opvang tussen de middag voor schoolgaande kinderen. Je kunt hiervoor geen kinderopvangtoeslag krijgen.  

Opvang door vrienden en familie

Voor opvang door bijvoorbeeld vrienden en familie kan geen kinderopvangtoeslag krijgen. Tenzij zij gastouders zijn.

regelen van kinderopvang/gastouderopvang. Baby die speelt.

Waar hou je rekening mee met het kiezen en regelen van kinderopvang?

  • De plaats van opvang
    • dichtbij de woonplaats, dichtbij het werk of op weg naar het werk
    • in de buurt van de grootouders
    • parking
  • Het tijdstip van opvang hoeveel dagen per week
    • hoeveel dagen per week
    • tijdens of buiten de kantooruren
    • op vaste tijdstippen/dagen of wisselend
    • tijdens het weekend
    • vakantieplanning
  • De beschikbaarheid van familie of bekenden
    • af en toe hulp, voor de opvang zelf of om je kind te brengen of halen
    • specifieke wensen, bijvoorbeeld voor voeding
  • Financieel
    • Inkomenstarief (afhankelijk van het inkomen) of een vrije prijs?
    • Misschien een verminderd tarief?
  • Kwaliteit van de kinderopvang/gastouderopvang
    • Check of de opvang een vergunning heeft. Zo weet je dat je opvang aan kwaliteitsvoorwaarden moet voldoen. Zonder vergunning mag een opvang geen baby’s of peuters opvangen en krijg je ook geen fiscaal attest voor de opvangkosten!
    • Pedagogische aanpak: hoe zorgt de opvang er voor dat je kind zich goed voelt en gestimuleerd wordt in zijn ontwikkeling?
    • Hoeveel kinderen zijn er voor één kinderbegeleider? Wat is de groepsindeling?
    • Hoe worden de ouders betrokken bij de opvang en hebben ze inspraak?
    • Klikt het met de kinderbegeleiders en verantwoordelijke?

Een kijkje nemen bij het kiezen van kinderopvang

Vraag eens na bij familie en vrienden hoe zij hun opvang geregeld hebben. Wanneer hebben zij kinderopvang geregeld? Wat vinden ze van kinderopvang? En ga vooral bij meerdere gastouders en kinderdagverblijven kijken.

Tip: Probeer indien mogelijk een afspraak te maken tijdens opvangtijd. Zo krijgen jullie namelijk meteen een indruk hoe de sfeer bij de opvang is. Je ziet hoe er met de kindjes wordt omgegaan en hoe deze erop reageren. 

Kinderopvang/gastouderopvang regelen. Mama, papa en baby.

Kinderopvangtoeslag aanvragen met het regelen van kinderopvang

Wanneer je kinderopvang regelt is het belangrijk dat je kinderopvangtoeslag aanvraagt. Een goede opvang voor jullie kindje is erg belangrijk, maar helaas niet altijd goedkoop. Hebben jullie de opvang eenmaal geregeld? Vergeet dan niet om binnen 3 maanden na aanvang van de opvang kinderopvangtoeslag aan te vragen. Daarmee krijg je een deel van de opvangkosten vergoed.

Als de kinderopvang/gastouderopvang geregeld is, dan kunnen jullie met een gerust hart genieten van je/jullie verlof. En jullie alvast voorbereiden op de komst van jullie kindje! 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *